Resipi Membuat Kuih Bahulu



Kuih Bahulu


Kuih bahulu adalah antara kuih tradisional yang sentiasa menjadi kegemaran ramai.Jika dulu-dulu , kuih ini dibakar menggunakan sabut namun sekarang anda boleh menghasilkan hanay dengan menggunakan ketuhar elektrik.Memang sedap kalau dapat makan panas-panas.Jom cuba!


Resipi Kuih Bahulu, kuih tradisional yang terkenal di kalangan masyarakat melayu.

Masa:

Penyediaan: 30 Minit | Memasak: 5 Minit | Keseluruhan: 35 minit

Bahan-Bahan:

  • 3 Kuning telur
  • 4 putih telur
  • 100gm gula
  • 1/2 suduh teh esen vanila.
  • 100gm tepung gandum
  • 1 sudu tepung ubi
  • 1/4 teaspoon baking powder








Cara Penyediaan:

  1. Ayak tepung gandum dan tepung ubi bersama baking powder.
  2. Pukul telur dan gula hingga kembang dan tambah esen vanila.
  3. Campurkan tepung yang diayak dengan adunan telur. Kacau rata
  4. Panaskan oven kepada 250 darjah
  5. Sapu acuan dengan minyak (untuk mencegah bahulu dari melekat) dan sudukan adunan ke dalam acuan.
  6. Bakar selama kira-kira lima minit.


Kuih Bahulu siap dihidangkan.Selamat mencuba semuanya!

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

10 Makanan Tradisi Sabah Yang Patut Anda Cuba Jika Datang Ke Sabah (Unik Dan Menarik!)

Cara-cara membuat kek batik