Resipi Membuat Kuih Bahulu
Kuih Bahulu
Kuih bahulu adalah antara kuih tradisional yang sentiasa menjadi kegemaran ramai.Jika dulu-dulu , kuih ini dibakar menggunakan sabut namun sekarang anda boleh menghasilkan hanay dengan menggunakan ketuhar elektrik.Memang sedap kalau dapat makan panas-panas.Jom cuba!
Resipi Kuih Bahulu, kuih tradisional yang terkenal di kalangan masyarakat melayu.
Masa:
- Penyediaan: 30 Minit | Memasak: 5 Minit | Keseluruhan: 35 minit
Bahan-Bahan:
- 3 Kuning telur
- 4 putih telur
- 100gm gula
- 1/2 suduh teh esen vanila.
- 100gm tepung gandum
- 1 sudu tepung ubi
- 1/4 teaspoon baking powder
Cara Penyediaan:
- Ayak tepung gandum dan tepung ubi bersama baking powder.
- Pukul telur dan gula hingga kembang dan tambah esen vanila.
- Campurkan tepung yang diayak dengan adunan telur. Kacau rata
- Panaskan oven kepada 250 darjah
- Sapu acuan dengan minyak (untuk mencegah bahulu dari melekat) dan sudukan adunan ke dalam acuan.
- Bakar selama kira-kira lima minit.
-
- Kuih Bahulu siap dihidangkan.Selamat mencuba semuanya!
Ulasan
Catat Ulasan